Voorlezen

Om te ontspannen, te ontsnappen, te verdwalen, te verbeelden, te lachen, te huilen, te leren, te oefenen, te begrijpen, te weten, te dromen, te groeien, te genieten ...

Redenen genoeg om (voor) te lezen!

De Voorleesweek

Onze bib doet elk jaar mee met de Voorleesweek in november. In 2023 doen we dat onder de slogan 'Word jij mijn voorleesbuddy?'. Onze activiteiten ontdek je in het overzicht hierboven, interessante boekentips ontdek je hieronder. Maar niet alleen tijdens de Voorleesweek organiseren we voorleesmomenten, die zijn er in feite het hele jaar door. 

voorleesweek

Iedereen Leest gaat op zoek naar 10.000 voorleesbuddy's. Ben jij ook een enthousiaste voorleesbuddy? Meld je aan op de website en krijg toegang tot een gratis digitaal starterspakket met tips en trics rond voorlezen én maak bovendien kans op een boekencheque van 500 euro!

 

Voorlezen kan altijd, overal en voor iedereen!

Bij voorlezen denken we meestal spontaan aan kinderen. Zelfs baby's en peuters vinden het heerlijk om samen in een boekje te kijken. En waarom stoppen van zodra je kindje kan lezen? Trouwens ook heel wat volwassenen vinden het zeer prettig om voorgelezen te worden. 

Veel heb je niet nodig: een boek (prentenboek, weetjesboek, je eigen favoriete jeugdboek, roman ...) of een tijdschrift, een strip, een kortverhaal. Kies iets dat je mooi vindt en maak het gezellig. Denk aan zachte kussens, een warm dekentje, een paar kaarsjes en een drankje binnen handbereik (of vul zelf maar in). 

En neen, je hoeft geen gediplomeerd acteur te zijn om goed te kunnen voorlezen. Lees vooral voor zoals je zelf bent: uitbundig, ingetogen, vrolijk: het kan allemaal. Spreek rustig en duidelijk. Zorg gewoon dat je er zelf ook plezier aan beleeft en je zult merken dat je gaandeweg je eigen voorleesstijl ontdekt.

 

Wist je dat ...

  • het beter is om bij jonge kinderen meerdere keren per dag kort voor te lezen dan 1 lang verhaal?
  • voorlezen de fantasie én het geheugen prikkelt?
  • voorlezen gevoelens en ervaringen makkelijker bespreekbaar kan maken?
  • kinderen sneller zelf naar een leesboek grijpen als ze veel verhalen horen vertellen?
  • het fijn kan zijn om een ritueeltje te hebben om te beginnen of te eindigen?
  • je ook al bij baby's kan starten met voorlezen? Alle info vind je op onze Boekstart-pagina!
  • er ook digitale prentenboekjes beschikbaar zijn via de bib? Alle info vind je via onze Fundels-pagina!

 

Voorleestips per leeftijd

Er bestaan heel erg vele goede boeken om voor te lezen voor kinderen. Hieronder bundelde de bib alvast een beetje inspiratie. Veel plezier!