Voorleesweek 2021

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud.

Tijdens de Voorleesweek (20 - 28 november 2021) zetten we graag het belang én het plezier van voorlezen in de kijker.

Ontdek hieronder onze activiteiten en een heleboel verhalen en inspiratie!

voorleesweek

Elke dag een kwartier

Tijdens de voorleesweek roepen we iedereen op om elke dag (minstens) een kwartier voor te lezen. Want dat maakt écht een verschil.
Eén kwartier, elk kind, elke dag. Doe je mee?

Al wie de uitdaging aangaat om elke dag een kwartier voor te lezen, maakt kans op een boekenpakket. Je kan je registreren op www.voorleesweek.be. Je krijgt er alvast een downloadbare afvinkkalender cadeau, die je kan ophangen om je voorleesmomenten bij te houden. 

 

Op voorlezen staat geen leeftijd!

voorlezen

Bij voorlezen denken we meestal spontaan aan kinderen. Zelfs baby's en peuters vinden het heerlijk om samen in een boekje te kijken. En waarom stoppen van zodra je kindje kan lezen? Trouwens ook heel wat volwassenen vinden het zeer prettig om voorgelezen te worden. Nu we toch veel tijd thuis doorbrengen; waarom niet eens een voorleesuurtje organiseren binnen je eigen bubbel?

 

voorlezen

Veel heb je niet nodig: een boek (mag ook: tijdschrift/strip/kortverhaal..) dat je mooi vindt en een knusse sfeer. Denk aan zachte kussens, een warm dekentje, een paar kaarsjes en een drankje binnen handbereik (of vul zelf maar in). Wat je kiest om voor te lezen, hangt af van jezelf en van je luisteraars. Een kortverhaal dat je in één keer voorleest, of een boek dat je in afleveringen vertelt. Alles kan. In een gezin kunnen ouders ontdekken dat jeugdboeken ook voor hen spannend, ontroerend of boeiend kunnen zijn. Of kunnen ze voorlezen uit hun eigen favoriete jeugdboek (aanrader!).

 

voorlezen

En neen, je hoeft geen gediplomeerd acteur te zijn om goed te kunnen voorlezen. Met wat creativiteit en intonatie kom je al heel ver. Uiteraard is het leuk om eens een stemmetje te gebruiken, maar dat is zeker geen voorwaarde om een verhaal goed te kunnen vertellen. Lees vooral voor zoals je zelf bent: uitbundig, ingetogen, vrolijk: het kan allemaal. Spreek rustig en duidelijk. Versnel alleen als het bij het verhaal past, bijvoorbeeld om het spannend te maken. Zorg gewoon dat je er zelf ook plezier aan beleeft en je zult merken dat je gaandeweg je eigen voorleesstijl ontdekt.

 

voorlezen

Een leuk idee is om het voorleesmoment te starten met een beginritueel. Dit kan heel eenvoudig door het boek uit de boekenkast te halen. Voor kinderen kun je werken met een voorleesknuffel die je erbij brengt. Bij volwassenen kan je kaarsjes aansteken als het voorlezen begint. Afronden doe je met een slotritueel: de knuffel gaat slapen, we zetten het boek terug of we blazen de kaarsjes uit. Ook bij volwassenen kunnen deze rituelen zorgen voor een afgelijnd gezellig moment. Afhankelijk van wat je voorgelezen hebt, kun je met elkaar bespreken wat je erbij voelde of dacht, of hoe je verwacht dat het verhaal verder zal evolueren. Met kinderen kun je fantaseren over het vervolg van het verhaal. En zo kom je misschien wel tot een diepzinnig – en als niet, dan toch wel een leuk – gesprek of stimuleer je elkaars fantasie en creativiteit.

Lijkt dit iets voor jou en je bubbel, maar weet je niet zo goed hoe je moet starten? Luister dan even naar een podcast (voorbeeld (https://radio1.be/zandman-je-partner-voor-het-slapengaan) en/of check de boekentips hieronder.

 

Boekentips

Geen Voorleesweek zonder boeken! Hier vind je inspirerende voorleesboekentips voor lezers tussen 0 en 15 jaar én voor volwassenen.

Op onze voorleespagina vind je ook een heleboel inspiratie rond boeken die we in de bib hebben. 

Als je tijdens de Voorleesweek een bezoekje brengt aan de bib, ontdek je tussen de boeken trouwens heel wat leuke voorleestips.

 

Fundels

Ken je Fundels al? Dit zijn digitale kinderboeken met animatiefilmpjes, educatieve spelletjes en oefeningen voor kinderen van 3 tot 10 jaar. Kinderen leren al spelend lezen en voor kleuters komen bestaande prentenboeken tot leven op een interactieve manier. Benieuwd? Download de Fundels-app op jouw tablet of smartphone en log in met je ‘Mijn Bibliotheek-profiel’. Wie lid is van bibliotheek De Letterschuur kan tot 34 gratis exemplaren lenen.

Alle info vind je op onze website onder 'Fundels'.

 

Interessante artikels