TIPS van de Letterschuur

in coronatijden ... 

Liever geen hersenloze televisie voor jou en je kinderen nu de scholen en bibliotheken sluiten? Ontdek hier enkele tips van de bib om samen de verveling tegen te gaan.

berenjacht boek

Wij gaan op berenjacht! En we gaan een hele grote vangen! Ga je mee?

De regels zijn simpel: plaats een beer voor je raam en ga op zoek naar andere beren in jouw buurt, net zoals de papa en zijn kinderen in het boek. En vergeet zeker niet langs te komen bij de bib, want ook hier wacht een beer achter het raam!

Onze bib leest heel graag het verhaal voor! Luister hier! En voor de creatievelingen onder jullie, hebben we nog 2 plezierige activiteiten!

Jouw naam en beer op een draagtas!

Doe mee!

Oma en opa lezen voor

... via Skype!

Bij Warre (4 jaar) lezen zijn oma en opa elke avond om 19u een verhaaltje voor. Maar in coronatijden mag hij oma en opa niet ontmoeten, dus doen ze dat via Skype! Oma leest, opa verzorgt de achtergrondgeluiden. Een gezellig momentje samen, en toch apart. Probeer het ook eens uit!

Auteurs lezen voor

en wel in uw oor!

Luisterpunt en jeugduitgeverij De Eenhoorn stellen tijdelijk 30 luisterboeken gratis online beschikbaar voor iederéén! Echte pareltjes, waaronder heel wat boeken die ingelezen zijn door de auteur zelf én titels van de Kinder- en Jeugdjury. Klik hier en duik meteen in een van de luisterboeken!

Fundels

digitale kinderboeken

1/ Download de Fundels-app.

2/ Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel.

3/ Download de boekjes naar jouw keuze.

Klik hier voor alle details. Veel lees- en speelplezier!

Boekenzoekerbingo

voor kinderen en jongeren (8+)

Op de nieuwe website 'Boekenzoeker' vind je er nu de Boekenzoekerbingo! De bingo daagt kinderen en jongeren uit om bij iedere categorie een gepast boek te vinden. Zo testen ze de verschillende zoekmogelijkheden uit én leren ze nieuwe boeken kennen. Bingo!

Gratis digitale kranten

met Gopress

Een schoolopdracht rond de actualiteit voorbereiden of maken vanop afstand? Dat kan nu gratis via de bib met het handige Gopress krantenarchief! Krijg snel en gratis toegang tot verschillende digitale publicaties, zoals De Standaard, Het Nieuwsblad, Knack, Humo, Wablieft, Metro en zelfs Franstalige kranten met je Mijn Bibliotheek-profiel en klik hier.

Ontwerp kaftpapier

voor de creatievelingen

Kinderen tot 14 jaar kunnen op een A4-papier een ontwerp tekenen voor kaftpapier. Neem potloden of stiften en teken iets dat mooi afgelijnd en niet te groot is. Breng het ontwerp binnen in de bib voor 1 mei 2020, mail het door naar elien.veys@zonnebeke.be of laad het op via de website van CO7.

Stem tussen 20 en 30 mei online via www.co7.be op je favoriete ontwerp en win je eigen kaftpapier, eeuwige roem en een workshop van een illustrator!

Auteurs op Youtube

masker.jpg

Via Jeugdboekenmaand-YouTube vind je een heleboel filmpjes van auteurs en illustratoren die voorlezen, teken- en knutseltips geven, vertellen, live illustreren en meer, met onder andere:

Joke van Leeuwen / Dimitri Leue / Siska Goeminne / Bart Moeyaert / Stefan Boonen / Mattias De Leeuw / Kim Crabeels / Matilde Masters ... En er komen er zeker nog een heleboel bij.

Veel kijk- en leesplezier! 

Ken jij de Feniksstraat al?

32901.jpg

Deze zomer loopt in de Kinderbrouwerij van Reningelst de expo “Feniks, kinderen in de wederopbouw”. Hoe ervaren kinderen het leven na de Eerste Wereldoorlog? Tijdens de tentoonstelling krijgt iedereen de kans om mee te tekenen aan de Feniksstraat. Een rij huizen, met daartussen plots een gap, een gat. Het huis is platgebombardeerd, de grond geëffend. Hoe zou jij dit gat invullen? Waarheidsgetrouw of met een twist? 

meer info

download het tekenblad

Podiumaanhuis.be

Haal voorstellingen naar je huiskamer

facebook_banner.jpg

In tijden van corona bundelen cultuurhuizen en gezelschappen de krachten om jong en oud virtueel te ontroeren en te ontspannen. Het digitale platform Podium Aan Huis presenteert meer dan 40 podiumvoorstellingen uit Vlaanderen en Brussel, voor alle cultuurliefhebbers. Het aanbod richt zich zowel naar families (FroeFroe, Kapitein Winokio ...) als naar de doorwinterde cultuurliefhebber.

“Zoals zo vaak in moeilijke tijden zien we dat cultuur verbindt. Verhalen vertellen en luisteren naar verhalen creëert verbondenheid en solidariteit. Omdat in verhalen en in theater alles kan, leren ze ons vandaag meer dan ooit wat dromen is. Dromen van verhalen, en dromen om weer gewoon onbezonnen buiten te kunnen gaan”, getuigt Michael De Cock, artistiek leider van KVS in Brussel.

https://www.podiumaanhuis.be/

Online goedenachtverhalen

Tilde van Verteltheater Wonderling vertelt elke dag online een verhaaltje voor jong en oud op Youtube.

tilde.png

Zou het eetbaar zijn?

gedichten over corona, wc-papier, handenwassen en thuiswerken op vrt.be

134421f7-6861-11ea-aae0-02b7b76bf47f.jpg

 

Een beetje cultuur ... rechtstreeks in de huiskamer

Nood breekt wet in tijden van het corona Covid-19-virus. Theatervoorstellingen, concerten, literatuur, bioscoopfilms, museumbezoeken gaan rechtstreeks naar de huiskamer. Nu cultuurhuizen tijdelijk moeten sluiten, staan we samen sterk om cultuur digitaal te laten zegevieren.

theater.png

Muziek, theater, film:

Literatuur:

En verder ...