Makkelijk Lezen Plein!

Vind je lezen soms moeilijk? Kijk dan zeker eens naar de boeken hieronder of bij onze vriend MAKKIE in de bib!

Niet alle kinderen lezen graag en soms is het zelfs een hele uitdaging (dyslexie, visuele beperking, taalachterstand …). Ook voor deze lezertjes heeft de bib een aanbod, zodat ze eveneens leesplezier kunnen beleven.

Makkelijk Lezen Plein (MLP) in de bib

Een Makkelijk Lezen Plein (MLP) is een speciale voorziening in de Openbare Bibliotheek voor kinderen met een leesprobleem. Er staan aantrekkelijke materialen voor kinderen die moeite hebben met lezen. Ze zijn voor het MLP geselecteerd vanwege het eenvoudiger taalgebruik, de duidelijke lay-out, de aansprekende omslag en de aantrekkelijkheid van de inhoud.

Het blijkt dat kinderen hierdoor weer met plezier gaan lezen. Ze gaan meer lezen, dit is goed voor het vergroten van hun woordenschat. En bovendien zullen ze woorden sneller gaan herkennen, waardoor het leestempo verhoogd wordt.

Makkie

makkie

Makkie is onze mascotte! Hij helpt de kinderen bij het vinden van een goed boek. Kom gerust eens rondneuzen in de bib of vraag een van onze medewerkers om meer uitleg.

 

 

 

Ontdek onze verschillende Makkie-boeken

  • leesboeken: spannende, grappige, avontuurlijke en ook griezelige verhalen voor kinderen en jongeren
  • weetjesboeken: leer alles over bv ridders, ninja's, rakketten, dieren, sport of zelfs overleven op een onbewoond eiland!
  • lekker kort: deze boekjes zijn makkelijk te lezen en hebben een leestijd van 5, 10 of 15 minuten
  • theaterlezen: is leuk voor iedereen en bevordert het vloeiend lezen en het leesplezier
  • samenlezen: samenleesboekjes kun je samen lezen op 2 verschillende leesniveaus, plezierig dus samen met broer of zus, vriend, ouders, leerkracht ...
  • luisterboeken: bij verschillende boeken hoort een cd zodat je kan lezen én luisteren tegelijkertijd!
  • grootletter: de KJV-boeken (Kinder- en Jeugdjury) van de afgelopen jaren zijn ook beschikbaar in grootletter-formaat

Online luisterboeken

Onze bib werkt samen met de Luisterpunt, de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Het is een bibliotheek die een specifieke werking uitbouwt. Blinden, slechtzienden, personen met dyslexie, MS- en afasiepatiënten kunnen er terecht. Er is een groot aanbod luisterboeken en ook brailleboeken. Maak in onze bib een eigen account aan en geniet thuis vanop je tablet of smartphone van de vele luisterboeken! Vraag gerust meer info aan de balie of stuur een mailtje naar elien.veys@zonnebeke.be. Bekijk hier het stappenplan om online luisterboeken op je smartphone of tablet te zetten.