KJV

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is een organisatie van Stichting Lezen, die de schoolgaande jeugd wil stimuleren om te lezen. Vanuit onze bibliotheek organiseren we KJV-bijeenkomsten voor de Zonnebeekse kinderen en ondersteunen ook scholen met een eigen KJV-werking.

KJV

KJV

De bedoeling van de KJV is dat de kinderen elk 8 boeken, specifiek voor hun leeftijdscategorie, lezen tussen oktober en april. Tijdens het lezen houden we een leesdagboek bij. Op geregelde tijdstippen komen we samen in de bib om de gelezen boeken te bespreken. Nadat de juryleden alle boeken hebben gelezen, kunnen ze hun stem uitbrengen. Eens alle stemmen over heel Vlaanderen zijn verzameld, worden de beste boeken bekroond. Als beloning voor het vele werk is er op het einde van het leesjaar een plezierig Boekenfeest!

 

 

Zonnebeke heeft gestemd! Dit is jullie top 3 per groep:

top 3 kjv

Bijeenkomsten

De juryleden komen per leesgroepje een aantal keer samen in de bib van Zonnebeke om samen te praten over boeken. De bib organiseert 3 leesgroepen:

  • Groep 2 = leerlingen van 1ste en 2de lj 
  • Groep 3 = leerlingen van 3de en 4de lj 
  • Groep 4 = leerlingen van 5de en 6de lj

Tijdens elke bijeenkomst nemen we uitgebreid de tijd om (aan de hand van de leesdagboeken) te praten over boeken en de gelezen boeken te bespreken en beoordelen. Daarna gaan we per groepje creatief aan de slag. Tot slot bekijken we samen al eens de nieuwe boeken voor de komende periode.

DATA bijeenkomsten 2020-2021

  • 17/10 = startdag (9u30 - 11u) = ouders zijn mee uitgenodigd en krijgen wat uitleg + kennismaking + eerste boeken meegeven
  • 5/12 = 1ste bijeenkomst (9u- 11u)
  • 23/01 = 2de bijeenkomst (9u- 11u)
  • 20/02 = 3de bijeenkomst (9u- 11u)
  • 20/03 = 4de bijeenkomst (9u- 11u)
  • zondag 27 juni = Boekenfeest! (namiddag)

 

Boekenfeest

Op het einde van elk leesjaar organiseren we met de bibliotheken uit de regio een plezierig slotfeest! We nodigen dan KJV-auteurs en illustratoren uit zodat je die in levende lijve kan ontmoeten! Bovendien zorgen we voor leuke en creatieve DIY-activiteiten. Wie meedeed met de KJV, krijgt steeds voorrang bij de activiteiten en krijgt nog een extraatje op het feest! 

Noteer alvast in jullie agenda: Boekenfeest editie 2021 is op zondag 27 juni!

Deelnemen?

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de bijeenkomsten, als internetjury aan de slag te gaan of als begeleider van een KJV-groepje, neem dan contact op met elien.veys@zonnebeke.be. Telkens in de maand september worden de groepjes samengesteld.

Inschrijven voor schooljaar 2020-2021 afgesloten

Groep 3

Groep 3 las het boek 'Louise laat niet los', over een meisje dat eigenlijk een beetje een superheld is. Onze juryleden maakten graag hun eigen versie van een superheld. We bundelden al hun ontwerpen in ons KJV-heldenboekje!

Groep 4

Onze oudste groep deelt hun ervaringen ook via Padlet!