Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is een organisatie van Stichting Lezen, die de schoolgaande jeugd wil stimuleren om te lezen. Vanuit onze bibliotheek organiseren we een KJV-werking voor de kinderen die in Zonnebeke naar school gaan.

KJV

KJV

De bedoeling van de KJV is dat de kinderen elk 8 boeken, specifiek voor hun leeftijdscategorie, lezen tussen oktober en april. Tijdens het lezen houden we een leesdagboek bij. Op geregelde tijdstippen komen we samen in de bib om de gelezen boeken te bespreken. Nadat de juryleden alle boeken hebben gelezen, kunnen ze hun stem uitbrengen. Eens alle stemmen over heel Vlaanderen zijn verzameld, worden de beste boeken bekroond. Als beloning voor het vele werk is er op het einde van het leesjaar een plezierig Boekenfeest!

 

Bijeenkomsten

De juryleden komen per leesgroepje een aantal keer samen in de bib van Zonnebeke om samen te praten over boeken. Dit jaar start de bib met 3 leesgroepen:

  • Groep 2 = leerlingen van 2de lj
  • Groep 3 = leerlingen van 3de en 4de lj
  • Groep 4 = leerlingen van 5de en 6de lj

Tijdens elke bijeenkomst nemen we uitgebreid de tijd om (aan de hand van de leesdagboeken) te praten over boeken en de gelezen boeken te bespreken en beoordelen. Daarna gaan we per groepje creatief aan de slag. Tot slot bekijken we samen al eens de nieuwe boeken voor de komende periode en overlopen we het ruilschema. 

Hier vind je een overzicht van alle boeken die we lezen tijdens KJV 2019-2020 per leesgroepje.

Bekijk hier de winnaars van KJV 2018-2019!

Boekenfeest

Op het einde van elk leesjaar organiseren we met de bibliotheken uit de regio een plezierig slotfeest! We nodigen dan KJV-auteurs en illustratoren uit zodat je die in levende lijve kan ontmoeten! Bovendien zorgen we voor leuke en creatieve DIY-activiteiten. Wie meedeed met de KJV, krijgt steeds voorrang bij de activiteiten en krijgt nog een extraatje op het feest! Het Boekenfeest van 28 juni 2020 wordt wegens de coronamaatregelen verplaats naar juni 2021. 

Deelnemen?

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de bijeenkomsten of als internetjury aan de slag te gaan, neem dan contact op met elien.veys@zonnebeke.be. Telkens in de maand september worden de groepjes samengesteld.