Jeugd boeken maand

Lang leve jeugdboeken!

Jeugdboekenmaand is een campagne voor kinderen tussen 3 en 15 jaar.

Tijdens deze maand zetten we de jeugdboeken in de kijker! We vragen aandacht voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken, aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod.

Elk jaar staat er een ander thema centraal. In 2021 is dit het thema FEEST! 

50 jaar jeugdboekenmaand!

Dit jaar bestaat de Jeugdboekenmaand 50 jaar. Dat vraagt om een feesteditie. Met de slogan 'Lezen is een feest' willen we tijdens de maand maart het lezen uitgebreid vieren. We zeggen ook dank je wel aan iedereen die lezen mogelijk maakt. Applaus dus voor alle auteurs, illustratoren, redacteurs, vertalers, vormgevers, uitgevers, drukkers, boekhandelaren, bibliotheken, scholen, juffen en meesters, recensenten, leesbevorderaars en voor alle grote en kleine lezers, voorlezers en meelezers. Illustrator Leo Timmers maakte een feestaffiche.

Op maandag 1 maart trappen we Jeugdboekenmaand feestelijk af met een online startshow vanuit hetpaleis in Antwerpen. Iedereen die wil, kan meekijken naar de startshow met Kapitein Winokio, Esohe Weyden, Wouter Deprez, Gerda Dendooven en Laura Janssens. 

Via deze link kun je online meevolgen (of herbekijken)

startshow jbm

We nodigen ook dit jaar graag verschillende jeugdauteurs en -illustratoren online uit voor de scholen: Mattias De Leeuw, Matilda Masters en Frank Pollet komen langs en vertellen over hun boeken. En natuurlijk zijn er ook verschillende plezierige activiteiten voor onze jeugdige inwoners! We organiseren de activiteiten kleinschalig en buiten rond de bib. Tijdens een van onze workshops maakten de deelnemers een stop-motionfilm 'Feest in Boekenland': bekijk het filmpje via onze FB-pagina!

De hele maand lang inspireert de bib je online en in de bib zelf met mooie kinder- en jeugdboeken. Je kan trouwens ook zelf een vlag in de bib uithangen met de titel van je favoriete kinderboek aller tijden en zo vele bib-bezoekers inspireren! De vlaggen zijn beschikbaar in de bib, maar je kan gerust ook thuis al een vlag maken en dan meebrengen.

vlag

Boekentips!

Iedereen Leest nodigde uitgevers van kinder- en jeugdboeken uit om hun mooiste, beste, bijzonderste of lievelingsboeken door te geven. Het laatste woord gaven ze getrouw aan de Jeugdboekenmaandredactie. Om onder- en oververtegenwoordiging van bepaalde onderwerpen, genres, invalshoeken... te vermijden, stelden zij voor elke leeftijdsgroep de uiteindelijke lijst samen. De boekentips weerspiegelen dan ook het feest dat lezen is. Want lezen is zo veel, dat er voor iedereen wel ergens een boek is dat past! Onze bib maakte op basis van deze keuze voor elke leeftijdsgroep een lijst samen met boeken die beschikbaar zijn in bibliotheek De Letterschuur en vulden hier en daar aan met eigen keuzes.

Een groepje enthousiastelingen maakte een stop-motion filmpje met enkele bekende boekenpersonages. Geniet van het filmpje!

Zin om te kleuren? Dan kan je de kleurplaat van deze feesteditie downloaden en er je eigen persoonlijke versie van maken!

jbm kleurplaat
jbm