Livre
Néerlandais

De Amberzaal

Steve Berry (auteur)
Als gewetenloze verzamelaars op jacht gaan naar een legendarische kunstschat, tellen mensenlevens niet.
Titre
De Amberzaal
Auteur
Steve Berry 1955-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Amber room
Éditeur
Baarn: De Fontein, 2004
366 p.
ISBN
90-261-1916-X

Commentaires

Rechter Rachel Cutler is de dochter van een man die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd maar tegelijkertijd een man met een geheim. Hij is een van de weinige mensen ter wereld die er een idee van heeft wat er met de Amberzaal is gebeurd. Deze volledig uit barnsteen opgetrokken vier wanden uit St. Petersburg vormen samen een van de schitterendste kunstwerken aller tijden maar zijn sinds het einde van de oorlog spoorloos. De oude man wordt vermoord maar laat enkele papieren na die Rachel naar Europa voeren. Haar ex-man Paul gaat haar achterna met de bedoeling haar bij te staan maar ook om haar weer voor zich te winnen. Ze kruisen het pad van twee meedogenloze huurmoordenaars (een man én een vrouw) die beide, in opdracht van superrijke industriëlen én kunstverzamelaars, op zoek zijn naar de Russische Amberzaal. Het wordt een kat-en-muisspelletje tot het bittere einde.

Debuutroman van een Amerikaanse advocaat die een ambitieuze thriller heeft willen schrij…Lire la suite
In 1716 schonk de koning van Pruisen aan Tsaar Peter de Grote een barok kunstwerk van ongekende pracht: een amberzaal, dat wil zeggen amber panelen ter bekleding van de muren van een paleiszaal, met juwelen versierd. Katharina de Grote bracht de panelen over naar haar zomerpaleis, even buiten St. Petersburg. Daar bleven ze, totdat in de Tweede Wereldoorlog de Duitsers de schat, die toen 142 miljoen dollar waard was, naar Koningsbergen overbrachten. Toen de Russen oprukten, brachten de Duitsers de schat in veiligheid in Duitsland. Maar de verblijfplaats is een van de grote geheimen uit de wereldgeschiedenis geworden. Berry knoopt zijn verhaal daaraan vast en vertelt hoe door meerdere groepen naar de schat wordt gezocht. Mensenlevens tellen daarbij niet. Het aantal doden in dit boek is verhoudingsgewijs groot. Als de overlevenden elkaar in een ultieme poging de schat te bemachtigen 's nachts in een kasteel treffen, ontstaat er een laatste slachting. Een liefdesgeschiedenis vrolijkt het …Lire la suite

À propos de Steve Berry

CC BY-SA 3.0 - Image by Steve Berry

Steve Berry (né le 2 septembre 1955) est un avocat et un auteur américain de romans policiers. Il est surtout connu pour la série de thrillers sur fond d'énigmes historiques ayant pour héros Cotton Malone.

Biographie

Steve Berry étudie le droit à l'Université de Mercer à Macon. Il est ensuite avocat et plaide pendant une trentaine d'années avant d'occuper de hautes fonctions dans la magistrature pour 14 ans. Il est un membre fondateur de l'International Thriller Writers, une association de plus de 2600 auteurs de romans policiers de partout dans le monde, dont il est co-président pendant trois ans.

En 1990, il se lance dans l'écriture. En 2000 et 2001, il remporte le prix Georgia State Bar Fiction Writing Contest. En 2003, son premier roman, Le Musée perdu (The Amber Room), paraît chez l'éditeur Ballantine B…En lire plus sur Wikipedia