Bande dessinée
Néerlandais

De muzikale Bella

Jef Nys (auteur)

De muzikale Bella

Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus, 9-11 ans et plus
Eén van de populairste Jommekesalbums ooit! Jommeke en zijn vrienden Filiberke en Gustafke gaan samen met de trein naar Lourdes… De reis wordt onderbroken door… een koe… Jommeke slaagt erin de koe van het spoor te lokken… door een paar deuntjes op zijn blokfluit te spelen … Zijn bewondering voor het muzikale gevoel van Bella, zorgt ervoor dat hij de trein mist… en zich in een muzikaal avontuur sto
Extra subject
AVV, avontuur
Titre
De muzikale Bella
Auteur
Jef Nys
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Mezzanine, 2007
52 p. : ill.
ISBN
9789063345440 (paperback)

Commentaires

Dit is reeds de 18de druk van De muzikale Bella, sinds de eerste editie zijn er enkele aanpassingen doorgevoerd en werd het verhaal volledige ingekleurd. Ge en gij werden vervangen door (het soms wat kunstmatige) je en jij. Een moderne telefoon en trein vervangen de gedateerde exemplaren en betalen gebeurt al in euro.

Hoewel die eerste Jommeke-albums een wezenlijk onderdeel vormen van onze Vlaamse stripgeschiedenis, is het verhaal op zich niet zo bijzonder. Jommeke speelt blokfluit en door zijn spel neemt hij een muzikale koe tot in Oostenrijk mee op sleeptouw. Vooral de scène waarin Jommeke doodleuk een hele stapel boomstammen op de rails legt om de trein te laten stoppen, doet nu wat pijnlijk aan.
[Jan Wouters]
Al sinds 1955 verschijnen de stripavonturen van Jommeke, zijn vriendje Filiberke en de sprekende (en denkende) papegaai Flip. Het zijn simpele verhalen met een prettige dosis spanning en actie en een goede afloop. Ze spreken met name kinderen vanaf een jaar of zeven aan. De tekeningen zijn helder en overzichtelijk met een goed aansluitende inkleuring en duidelijke lettering. Dat deze strip vooral in België zeer populair is, wordt een enkele keer duidelijk door het taalgebruik.

À propos de Jef Nys

CC BY-SA 2.0 - Image by Bart Cabanier from Belgium

Jef Nys, de son vrai nom Jozef Nys (Berchem, 30 janvier 1927 - 20 octobre 2009), est un auteur de bande dessinée belge d’expression néerlandaise, connu pour avoir créé en 1955 les héros Gil et Jo.

Biographie

À l’âge de seize ans, Jef Nys commence à suivre des cours à l’Académie royale des beaux-arts d'Anvers. Sa carrière de caricaturiste et d’auteur de bande dessinée est lancée à partir du moment où il remporte en 1945 un concours de dessin humoristique organisé par l’hebdomadaire satirique 't Pallieterke, dont il devient rapidement l'illustrateur et le caricaturiste vedette. C’est le 30 octobre 1955 qu’il fait pour la première fois connaître son héros, Jomme…En lire plus sur Wikipedia