de Leesjury

De leukste leesclub van het land!

De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin je een aantal boeken leest en er met je leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet. Onze bibliotheek organiseert een Leesjury voor kinderen van het 1ste tot en met het 6de leerjaar en ondersteunt ook scholen met een eigen werking.

leesjury

 

De Leesjury

De bedoeling van de Leesjury is dat de kinderen elk 8 boeken, specifiek voor hun leeftijdscategorie, lezen tussen oktober en april. Tijdens het lezen houden we een leesdagboek bij. Op geregelde tijdstippen komen we samen in de bib om de gelezen boeken te bespreken. Nadat de juryleden alle boeken hebben gelezen, kunnen ze hun stem uitbrengen. Eens alle stemmen over heel Vlaanderen zijn verzameld, worden de beste boeken bekroond. Als beloning voor het vele werk is er op het einde van het leesjaar een plezierig Boekenfeest!

 

Bijeenkomsten

De bib organiseert bijeenkomsten voor de leesgroepjes van het 1ste tot en met het 6de leerjaar. Tijdens zo'n bijeenkomst nemen we uitgebreid de tijd om (aan de hand van de leesdagboeken) te praten over boeken en de gelezen boeken te bespreken en beoordelen. Daarna gaan we per groepje creatief aan de slag. Tot slot bekijken we samen al eens de nieuwe boeken voor de komende periode.

De bib organiseert 3 leesgroepen:

  • Groep 2 = leerlingen van 1ste en 2de lj 
  • Groep 3 = leerlingen van 3de en 4de lj 
  • Groep 4 = leerlingen van 5de en 6de lj

 

DATA bijeenkomsten 2021-2022

  • zaterdag 16 oktober (startdag): 10u - 11u
  • zaterdag 4 december: 9u - 11u
  • zaterdag 29 januari: 9u - 11u
  • zaterdag 5 maart: 9u - 11u
  • vrijdag/zaterdag 22-23 april: nog een verrassing :-)

 

Internetjury

Wie in het secundair zit en graag meedoet met de Leesjury, kan zich als internetjury inschrijven.

Je meldt je aan bij onze bib voor 10 september. Dit kan via een mailtje naar elien.veys@zonnebeke.be
Je leest de boeken op je eigen tempo en geeft nadien je stem door aan ons. De bib geeft alle informatie dan door aan de Leesjury.

 

Boekenfeest

Op het einde van elk leesjaar organiseren we met de bibliotheken uit de regio een plezierig slotfeest! We nodigen dan jeugdauteurs en illustratoren uit zodat je die in levende lijve kan ontmoeten! Bovendien zorgen we voor leuke en creatieve DIY-activiteiten. Wie meedeed met de Leesjury, krijgt steeds voorrang bij de activiteiten en krijgt nog een extraatje op het feest! 

Deelnemen?

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de bijeenkomsten, als internetjury aan de slag te gaan of als begeleider van een KJV-groepje, neem dan contact op met elien.veys@zonnebeke.be. Telkens in de maand september worden de groepjes samengesteld.

Inschrijven voor schooljaar 2021-2022 kan tot 15 september.