Boekstart

Nu ook leesplezier voor onze allerjongsten in de bibliotheek!

Met het project ‘Boekstart’ willen we jonge ouders en hun kinderen laten genieten van boeken. Maak van boekentijd een moment voor jou en je kindje. Samen lezen is leesplezier voor twee!

boekstart

Onze bib verwelkomt graag de allerjongsten met een nieuwe collectie babyboekjes! Met het project ‘Boekstart’ willen we jonge ouders en hun kinderen laten genieten van boeken. Dit is niet alleen goed voor de taalontwikkeling van het kindje, maar samen in een boek kijken is vooral heel fijn en gezellig. Het is goed voor levenslange herinneringen aan warme momenten. Kom gerust eens neuzen tussen de knisperboekjes, kartonboekjes, badboekjes en voorleesverhalen. Maak van boekentijd een moment voor jou en je kindje. Samen lezen is leesplezier voor twee!

 

Baby-en peuterboekjes in onze bib

Baby’s houden van zwart-wit contrasten. Ze horen graag je stem en vinden het fijn als je tegen hen praat of voor hen zingt dit is trouwens ook erg bevorderlijk voor de taal. Laat de baby rustig kijken terwijl je het boekje stil voor hem/haar houdt. De inhoud van het boekje maakt niet veel uit, die begrijpen ze nog niet.

Laat je kindje zelf het boek ontdekken met al zijn zintuigen: al kijkend, voelend en proevend. Knisperboekjes en badboekjes zijn hier ideaal voor. Ook aanwijsboekjes met echte foto's vinden ze plezierig en herkenbaar. Je hoeft het boekje niet in de juiste volgorde te willen bekijken. Observeer je kindje en speel daarop in!

De baby ontdekt het boekje als boek: het doorbladeren, op zijn kop houden, iets herkennen ... Laat je kindje de baas zijn van je boek en ga er in mee. Je kan aanwijzen en benoemen wat er allemaal gebeurt, zo pikken jonge kinderen allerlei woorden op. Dieren herkennen, geluidjes nabootsen, flapjes draaien, kiekeboe spelletjes ... dat vinden ze geweldig. Spelenderwijs oefen je zo de taal in. Je hoeft de tekst van het boekje niet te volgen, doe er je eigen ding mee!

Maak van het voorlezen een plezierig en gezellig momentje samen. Kinderen beginnen het verband tussen de bladzijden stilaan te herkennen. Ze zijn nieuwsgierig naar de volgende pagina, ze raden graag wat er komt. Zoek daarom boekjes met eenvoudige verhaallijnen. Kinderen houden bovendien van interactie: maak samen geluidjes, zing liedjes of doe extra activiteiten (tellen, bewegen, kleuren benoemen, begrippen zoals onder en naast toevoegen ...)

Boekstart-dag elk jaar in mei

Jaarlijks organiseert onze bib in mei een Boekstart-dag. Op deze dag wordt de bib omgetoverd tot een heus boekenparadijs voor de allerjongsten. Kom samen met je kleintje langs en ontdek wat onze bib allemaal te bieden heeft voor baby’s en peuters. Grote broer en zus zijn natuurlijk ook welkom! Geniet samen van voorleesverhalen, live Tik Tak, kinderliedjes en krijg heel wat tips rond boeken en kleine kinderen!

De editie van 16 mei 2020 wordt verplaatst naar de Voorleesweek op zondag 29 november (geannuleerd). Neem hier alvast een kijkje bij onze online Boekstartdag!

Volgende Boekstart-dag: zaterdag 22 mei 2021