uitgesteld: Lezing Heemvrienden: "Geschiedenis van Zonnebeke"

Zonnebeke by night vanop de kerktoren.

Lezing gevolgd door bezoek aan de toren van de O.L.V-kerk

De Zonnebeekse Heemvrienden VZW nodigt Lee Ingelbrecht uit, publieksmedewerker educatie van het Kenniscentrum verbonden aan het Memorial Museum Passchendaele 1917. Ingelbrecht, die "Passendale 1917 - Landschap in oorlog" schreef, was de drijvende kracht achter de permanente tentoonstelling die te zien is in de opengestelde kerktoren van Zonnebeke. Deze avond omvat twee delen: een inleidende lezing en een geleid bezoek aan de kerktoren.

Die toren fungeert meteen ook als 40 meter hoog uitkijkpunt. Verspreid over de tussenverdiepingen krijg je als bezoeker een goed beeld van de geschiedenis van Zonnebeke met als centraal thema het veranderende landschap. De impact van de Eerste Wereldoorlog op onze regio, de wederopbouw en het herstel van de compleet vernielde omgeving krijgen uiteraard de nodige aandacht. Als inleiding op het bezoek aan de kerktoren krijg je een toelichting bij Horizon 2025, een provinciaal project waarbij diverse uitkijkpunten in de provincie gerealiseerd werden, waaronder de Zonnebeekse O.L.V.-kerk. Ook het landschapsonderzoek dat aan de basis lag voor de tentoonstelling in de kerktoren komt aan bod om ten slotte stil te staan bij hoe de 3D-realisatie van het 18de eeuwse Zonnebeke ontwikkeld werd. Deze maakt deel uit van de tentoonstelling, waarbij het niet zozeer over de technische aspect zal gaan, maar eerder over de gebruikte bronnen en hun beschikbaarheid voor het publiek. 

Na de lezing in de bibliotheek volgt er een geleid bezoek aan de kerktoren. Toegangsprijs (lezing en geleid bezoek aan toren) bedraagt 8 EUR (6 EUR voor leden Zonnebeekse Heemvrienden), te betalen de avond zelf. Voor een vlotte organisatie is het aantal deelnemers beperkt tot 50. Later meer informatie over de nieuwe datum.